Abordarea bazata pe proces in ISO 9001:2015
Abordarea bazata pe proces in ISO 9001:2015, o cerinta obligatorie in dezvoltarea, implementarea si imbunatatirea eficacitatii unui sistem de management al calitatii
Una dintre principalele modificari fata de ISO 9001:2008 este accentul sporit acordat abordarii procesuale si apare de-a lungul intregului standard ISO 9001:2015.
Daca ISO 9001: 2008 doar a "promovat" adoptarea unei abordari procesuale, ISO 9001:2015 o face obligatorie in dezvoltarea, implementarea si imbunatatirea eficacitatii unui sistem de management al calitatii, pentru a spori satisfactia clientului prin indeplinirea cerintelor clientului.
Clauza 4.4 (SMC si procesele sale) include cerinte specifice considerate esentiale pentru adoptarea unei abordari procesuale.
Intelegerea si gestionarea proceselor interdependente ca un sistem, contribuie la eficacitatea si eficienta organizatiei in obtinerea unor rezultate scontate. Aceasta abordare permite organizatiei sa controleze interdependenta si relatiile dintre procesele sistemului, astfel incat performanta generala a organizatiei sa poate fi imbunatatita.
Abordarea procesuala implica definirea sistematica si managementul proceselor si a interactiunilor acestora, astfel incat sa se obtina rezultatele dorite, in conformitate cu politica in domeniul calitatii si directia strategica a organizatiei.
Managementul proceselor si a sistemului in ansamblu poate fi realizat cu ajutorul metodologiei "Plan-Do-Check-Act" (PDCA), cu accent asupra "gandirii bazate pe risc", cu scopul de a profita de oportunitati si de a preveni rezultate nedorite.
Aplicarea abordarii procesuale intr-un SMC permite:
intelegere si consecventa in indeplinirea cerintelor;
luarea in considerare a proceselor in termeni de valoare adaugata;
realizarea performantei procesului in mod eficace;
imbunatatirea proceselor bazata pe evaluarea de date si informatii.
Pentru organizatiile care aplica deja ISO ISO 9001:2008, factorul cheie in indeplinirea acestor cerinte va fi masura in care abordarea procesuala a fost cu adevarat imbratisata si deja adoptata.
In noua editie a standardului sunt prevazute cerinte explicite care trebuie sa fie indeplinite in proiectarea, operarea si mentinerea unui sistem de management bazat pe procese. De exemplu, determinarea intrarilor necesare, iesirilor asteptate, resurselor necesare, atribuirea de responsabilitati si autoritati.
Desi in esenta nu sunt noi cerinte, ISO 9001:2015 precizeaza clar ca aceste cerinte sunt elemente esentiale ale unui sistem de management bazat pe procese.