MENU

Certificare ISO 45001

Motivatia pentru aplicarea unui sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale este de ordin: moral (niciun angajat nu ar trebui sa fie supus riscului de ranire, imbolnavire sau deces la locul de munca), economic (o performanta scazuta in ceea ce priveste sanatatea si securitatea ocupationala implica costuri ridicate: tratament medical, scoaterea din productie a celor afectati, amenzi etc.) si legal (organizatiile au obligatia legala de a asigura conditii optime de lucru).

 

ISO 45001 contine cerintele pentru un sistem de management care permite unei organizatii sa-si controleze riscurile legate de sanatatea si securitatea ocupationala si sa-si imbunatateasca performanta in acest sens.

 

Beneficii certificari ISO 45001

- Asigura focalizarea organizatiei asupra identificarii pericolelor pentru sanatatea si securitatea la locul de munca, eliminarii sau minimizarii riscului pentru angajati sau alte parti interesate care ar putea fi expuse la riscuri asociate activitatilor desfasurate;

- Asigura premisele pentru comunicare eficienta cu toate partile implicate;

- Presupune implicarea activa a conducerii si a tuturor angajatilor.

 

Un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale certificat demonstreaza angajamentul si capacitatea organizatiei pentru controlul pericolelor, pentru asigurarea sanatatii si securitatii angajatilor si a vizitatorilor la punctele de lucru.

 

Securitatea si protectia angajatiilor la locul de munca nu trebuie privita ca o optiune, insa pentru a pune in practica acest lucru, o companie poate sa-si implementeze si certifice Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale, cerinte ce se regasesc in standardul OHSAS 18001, dar si in noul standard ISO 45001:2018. Dupa data de 12.03.2021, OHSAS 18001 va fi considerat RETRAS, iar ISO 45001:2018 va fi singurul standard de referinta in domeniul securitatii si sanatatii fortei de munca.

 

Abordarea ISO 45001 in contextul celor 4 piloni ai unei culturi privind sanatatea

Afectiunile de inimă reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare pentru specialiÈ™tii în cardiologie. Aproximativ 60% din decesele anuale din Romania sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, România se afla pe locul 4 în Europa, la numarul de diagnosticati cu boli de inima. Din pacate, a scăzut ÅŸi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de stilul nostru de viaţă.

 

Pe de alta parte, la nivel national sunt 1,7 milioane de suferinzi de diabet zaharat si inca aproximativ 3 milioane in faza de prediabet. Printre complicaţiile diabetului zaharat, putem enumera: agravarea evoluţiei bolilor cardiovasculare, riscul unor evenimente cardiace majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, boala arterială periferică, moartea subită.

 

Din pacate, ultimele studii arata ca doua treimi din populatia tarii este supraponderala sau obeza, iar de la stadiul de supraponderal la obezitate, este un pas foarte mic.

 

Datorita culturii si a educatiei, dar si a stilului de viata, foarte putini sunt si diagnosticati sau luati in evidenta.

 

Asadar, stilul de viata este cel care ne poate afecta cel mai mult starea de sanatate. Sedentarismul si lipsa unei vieti active, nutritia neadecvata si consumul mare de produse cu continut ridicat de zahar, consumul de tutun si alcool, mediul de lucru, poluarea, sunt doar cateva dintre elementele care ne afecteaza starea completa de sanatate.

 

Rezolvarea acestor probleme, presupune o abordare dincolo de sistemul medical de tratare si vindecare, pentru ca acesta reprezinta elementul corectiv. Starea completa de sanatate este data de sanatatea emotionala, mentala, fizica, calitatea vietii si abilitatea de a fi la potential maxim.

 

Ar putea mediul privat sa faca lumea un loc mai bun? Raspunsul este clar DA. In primul rand stim ca orice afacere are de suferit din cauza sanatii precare a oamenilor.

 

Productivitatea organizatiilor este strict legata de starea de sanatate a angajatiilor si a colaboratorilor. Totodata, absenteismul cauzat de problemele medicale, dar si de ceea ce mai nou se numeste prezenteism, pot influenta major productivitatea si continuitatea unei companii.

 

Prezenteismul este acea situatie in care un angajat este la munca, insa din cauza faptului ca nu este intr-o stare de sanatate completa, el nu este la capacitatea maxima de munca sau mai grav, daca are o problema medicala contagioasa, poate infecta si alti angajati. Cum ar veni, prezenta fizica, dar absenta productivitatii. Si asta cand ne referim la angajati, insa daca extindem abordarea, la sanatatea comunitatii din care sunt recrutati angajatii, daca este una precara, sau sunt conditii locative improprii, conditii proaste de scolarizare, sau mediu nesanatos (poluat, nociv), atunci productivitatea si rezultatele companiei pot fi grav afectate.

 

Orice organizatie functioneaza si ca o organizatie in domeniul sanatatii, constient sau nu.

 

Organizatiile sunt construite, avand ca baza de sustinere cei patru piloni din domeniul sanatatii:

– Sanatatea consumatorilor

– Sanatatea angajatiilor

– Sanatatea comunitatii

– Sanatatea mediului.

 

Toti cei patru piloni sunt parte integrata a unui business. Constient sau nu, orice organizatie are un impact asupra sanatatii consumatorilor, sanatatii angajatiilor, sanatatea comunitatii in care isi desfasoara activitatea si de unde isi recruteaza forta de munca, sanatatea mediului inconjurator.

 

Cum cei patru piloni, adesea se intersecteaza, orice actiune care afecteaza sanatatea, poate afecta productivitatea si profitabilitatea organizatiilor. Cum poate ajuta standardizarea la cresterea productivitatii si a profitabilitatii? Simplu:

 

Sanatatea consumatorilor este direct afectata de calitatea produselor, astfel ca implementarea si certificarea unui sistem de management al calitatii in conformitate cu ISO 9001, este indicata.

 

Sanatatea angajatiilor depinde de conditiile de munca, de respectarea reglementarilor din domeniul SSM, de echipamentele de protectie disponibile, de proceduri de lucru standardizate de ISO 45001:2018, standard care a inlocuit vechiul standard OHSAS 18001.

 

Sanatatea comunitatii in care organizatia activeaza si de unde isi recruteaza forta de munca, este deosebit de importanta pentru orice companie. Resposabilitatea sociala si sustenabilitatea nu trebuie sa lipseasca din politica companiilor.

 

Sanatatea mediului inconjurator, in cadrul caruia compania isi desfasoara activitatea, are o amprenta deosebita asupra sanatatii umane, iar standardele ISO 14001 si in unele cazuri ISO 50001 definesc cel mai bine conditiile pe care o companie trebuie sa le respecte si sa si le asume in politica referitoare la mediu.

 

Acum gandeste-te la afacerea ta sau la orice companie stii si vezi cum se potrivește acea afacere din perspectiva celor patru piloni.

 

Ce parti ale activității companiei respective se potrivesc în fiecare dintre cei patru piloni?

Cata implicare exista din partea companiei pentru sanatatii tuturor partilor implicate? Cat de procedurizate sunt sunt procesele?

 

Politica ROYALCERT de migrare de la OHSAS 18001 la ISO 45001

Certificarea ISO 45001:2018 : Sisteme de management al sănătăţii ÅŸi securităţii ocupaÅ£ionale – Sisteme de management al sănătăţii ÅŸi securităţii in muncă.

ISO a aprobat standardul ISO 45001:2018 ca inlocuitor pentru OHSAS 18001. In conformitate cu cerintele IAF, migrarea de la OHSAS 18001 la ISO 45001 se va face numai pentru certificarile acordate de catre acelasi organism de certificare.

 

Perioada de migrare la ISO 45001 este de 3 ani de la data publicarii acestuia (12.03.2018).

 

La sfarsitul perioadei de migrare, nu va mai exista niciun certificat valid OHSAS 18001, iar certificatele OHSAS 18001, emise in perioade de migrare, vor avea termen de valabilitate pana cel tarziu la 11.03.2021.

 

Pana la 12.09.2020, clientii ROYALCERT pot opta pentru certificare sau recertificare a sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale OHSAS 18001, dar certificatele vor avea o valabilitate de pana la 11.03.2021.

 

Incepand cu 12.09.2020, toate auditurile de certificare pentru sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale, vor avea ca referinta standardul ISO 45001:2018.

 

In aceasta perioada, clientii ROYALCERT, trebuie sa se asigure ca au intreprins toate actiunile de implementare a cerintelor ISO 45001 si ca au efectuat minim un audit intern, avand ca referinta standardul ISO 45001:2018.