Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Main Office: Bd-ul Iuliu Maniu, Nr. 188, BL. C, SC. 1, AP. 32, Sector 6, Bucuresti

Tel/Fax: (+40) 031.807.11.01

Mobil: (+40) 0723 976 771

E-mail: office@royalcert.ro

Istoria ISO

   Aparuta in anii '50, cerinta calitatii a dobandit o importanta crescuta si se evidentiaza din ce in ce mai mult ca un factor determinant al competitivitatii. Daca astazi este usor sa compari preturi, este mult mai dificil sa compari nivelurile de calitate. Existenta unui sistem de calitate de referinta, recunoscut unanim, reprezinta un instrument pretios de clarificare.
O societate poate afirma (se poate certifica) ca are un sistem de management competitiv (un sistem de management al calitatii) daca respecta cerintele standardului ISO 9001:2000.
ISO 9001:2000 are in vedere o abordare bazata pe managementul proceselor organizatiei si, de aici, o structura mult mai logica, orientarea catre client si evaluarea satisfactiei acestuia, precum si angajamentul top managementului pentru o imbunatatire continua a serviciilor si produselor oferite beneficiarilor. Scopul sistemului de certificare il reprezinta atingerea urmatoarelor obiective:

 - satisfacerea cerintelor clientilor, partenerilor de afaceri si a cerintelor legale;
 - cresterea credibilitatii si a increderii in calitatea produselor / serviciilor;
 - cresterea satisfactiei clientilor;
 - o mai mare intelegere a proceselor organizatiei, ce implica angajamentul ferm al managementului, definirea clara a responsabilitatilor si autoritatilor, comunicarea interna si externa imbunatatita, utilizarea mai eficienta a resurselor si reducerea costurilor de neconformitate;
 - crearea cadrului pentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor si produselor.

   Pentru a intelege de ce este familia de standarde ISO 9000 atat de importanta astazi, este necesar sa trecem in revista istoria ei.

   In anii '50 si inceputul anilor '60, Ministerul Apararii din Marea Britanie a avut mai multe probleme legate de echipamentele aprovizionate. Dorind ca echipamentele sa fie cat mai fiabile, Ministerul Apararii a introdus sub denumirea de Standardele Apararii o serie de proceduri de calitate (norme documentate) obligatorii pentru proiectantii, producatorii si furnizorii de echipamente militare;
   In 1970, Standardele Apararii au fost incluse in standardele AQAP. Aceste standarde erau respectate de furnizorii de echipamente militate pentru tarile NATO.
   In 1979, ca urmare a necesitatii de a introduce un standard prin care si furnizorii din alte industrii sa poata fie controlati, a aparut standardul BS 5750 (avand ca sursa standardele AQAP).
   In 1987, datorita cererii privind confirmarea nivelului de calitatea oferit de o organizatie, la nivel international a fost elaborata, de catre Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), familia de standarde ISO 9000 (avand ca sursa BS 5750).
   La inceputul anilor '90, standardele din familia ISO 9000 au trecut printr-un proces de revizuire, prin care s-a dorit sa se corecteze unele discrepante si erori ce au fost puse in evidenta in cursul aplicarii sale in lumea intreaga, sa se imbunatateasca limbajul standardului si sa-l faca aplicabil si organizatiilor ce nu activeaza in domeniul productiei. Revizia familiei de standarde ISO 9000 a fost adoptata oficial in 1994 de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO).
   In 2000 la nivel international a aparut ultima revizie a familiei de standarde ISO 9000. Aceasta ultima forma are o cu totul alta structura, familia de standarde ISO 9000 fiind dezvoltata din perspectiva abordarii procesuale a organizatiei. Astfel, familia de standarde ISO 9000 a devenit mult mai acesibila organizatiilor, punandu-se accentul pe imbunatatirea continua a calitatii, pe modalitatile de crestere a sastifactiei aduse de organizatie clientilor
 sai.

 
Sitemap: [ Despre noi ] [ Certificari ISO ] [ Acreditari ] [ Cerere oferta certificare ISO ] [ Clientii RoyalCert ] [ Contact RoyalCert ]
Copyright RoyalCert.ro All rights reserved 2011